Yippi satu aplikasi mesej global, bekerjasama dengan Akademi Badminton AirAsia untuk membentuk dan melahirkan pelapis pemain badminton negara bertaraf dunia.

Akademi Badminton AirAsia telah dilancarkan pada tahun 2012. Sejak itu, akademi ini telah melatih lebih daripada 300 pemain dan melahirkan pemain badminton bertaraf dunia yang mewakili pasukan Malaysia di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

“Badminton adalah salah satu daripada sukan Malaysia yang paling disukai dan diminati di Malaysia dan di Yippi, kami amat berbangga dapat membantu menyokong para belia dalam pembangunan sukan.

“Selain itu, kami begitu teruja dapat berganding bahu menyertai Akademi Badminton AirAsia untuk merealisasikan matlamat kami bagi memupuk bakat muda Malaysia dalam usaha untuk menerima pengiktirafan bertaraf dunia, ” kata Ketua Pegawai Eksekutif Toga Limited, pengasas Yippi,  Michael Toh.

Presiden Akademi Badminton AirAsia, Jason Lim berkata,  gabungan kerjasama ini adalah unik kerana walaupun mereka daripada dua latar belakang yang berbeza, Yippi dan Akademi Badminton AirAsia berpeluang menyediakan platform untuk mencari dan memupuk bakat sukan muda Malaysia.

“Bersana sokongan mereka, kami yakin matlamat kami untuk menghasilkan pemain bertaraf dunia dan sekaligus mencapai gelaran nombor satu dunia dalam sukan ini akan menjadi kenyataan,” katanya.

Disamping mendapat bimbingan dan latihan serta tunjuk ajar dari ketua jurulatih, Rashid Sidek, bekas pemain kebangsaan dan juara badminton Dunia No. 1, para pemain menjalani program latihan dan pembangunan yang ketat dan penuh disiplin untuk mereka menuju ke arah pengiktirafan global.

“Yippi akan menyediakan sokongan berbentuk kewangan yang diperlukan bagi kedua-dua pasukan junior dan elit di Akademi Badminton AirAsia. Sokongan kewangan ini akan digunakan untuk menampung kos seperti yuran jurulatih dan yuran penyewaan gelanggang latihan. Di samping itu, dana itu juga akan digunakan untuk penyertaan para pemain ke kejohanan tempatan dan antarabangsa,” tamhan Lim.

Akademi Badminton AirAsia mengendalikan tiga pusat latihan: satu di Perlis dan dua, di Lembah Klang yang menempatkan 300 pemain secara keseluruhan, dari pasukan junior dan elit. Akademi Badminton AirAsia juga akan menambah dua lagi pemain yang bakat dan memerlukan bimbingan mereka dalam beberapa bulan akan datang.

Untuk maklumat lanjut berkenaan Yippi, sila lawati www.togalimited.com dan untuk maklumat lanjut mengenai Akademi Badminton AirAsia sila layari www.facebook.com/airasiabadmintonacademy/.

Yippi adalah satu-satunya pemilikan Toga Limited, sebuah syarikat teknologi yang memberi gelombang dalam ruang media sosial pada tahun 2017 dengan pembebasan aplikasi pemesejan sosial utama. Aplikasi – Yippi – adalah aplikasi pemesejan yang memberi tumpuan kepada hiburan mendebarkan-hiburan dan bunyi yang lebih ekstrem, dan yang lebih penting, ia pantas, mudah, selamat dan bebas untuk digunakan.

Yippi amat lancar menggerakkan semua mesej pengguna dan keperluan gaya hidup di bawah satu aplikasi. Setiap kumpulan kominikasi ‘chating’ Yippi membolehkan pengguna menghantar mesej siaran kepada sehingga 1000 kenalan pada satu masa. Perancangan jangka panjang, Toga Limited berharap melalui Yippi, ia akan membantu mengintegrasikan data pengguna dengan lebih berkesan dan memberikan maklumat profesional kepada perniagaan dan syarikat dengan pelbagai keperluan dan kemudahan.

Akademi Badminton AirAsia ditubuhkan bertujuan untuk menjadi platform kepada para pemain badminton yang berpotensi untuk memenuhi impian sukan mereka dan agar mereka dapat menerima latihan bertaraf dunia dari para profesional yang dilahirkan oleh negara. Pada tahun 2016, Akademi Badminton AirAsia menandatangani dengan Arif Latif, pemenang pingat perak Sukan SEA pada 2016. Pada 2017, Liew Daren dipilih dan pada tahun ini, Chong Wei Feng, Pingat Emas Sukan SEA 2015.

Semenjak Liew Daren menyertai Akademi Badminton AirAsia, kedudukan peringkat kebangsaannya telah meningkat tempat ke-105 manakala dalam kedudukan peringkat dunia beliau mencapai tempat ke-41 dalam tempoh masa setahun. Akademi Badminton AirAsia juga berbangga dengan pencapaian terbaru Liew Daren dapat menyertai ke Kejohanan Dunia BWF 2018 yang diadakan di Nanjing.

Liew Daren adalah pemain Malaysia kedua terbaik selepas Dato Lee Chong Wei. Akademi Badminton AirAsia juga telah melatih dengan pemain muda yang begitu berminat dalam sukan badminton seperti Teoh Mei Xiang, yang telah mula berlatih sejak akademi dibuka. Teoh Mei Xing kini menjadi salah seorang pemain kebangsaan di bawah naungan Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

Akademi Badminton AirAsia mengendalikan tiga pusat latihan di Malaysia, salah satunya di Perlis dan dua di Lembah Klang. Pada tahun ini, Akademi Badminton AirAsia akan membuka lebih banyak pusat latihan di negeri-negeri seluruh Malaysia dan meneruskan usaha mereka untuk melahirkan pemain badminton bertaraf dunia.